• Hoogwaardige gevel isolatie met een strakke afwerking van stucwerk
  • Hoogwaardige gevel isolatie met een strakke afwerking van stucwerk
  • Hoogwaardige gevel isolatie met een strakke afwerking van stucwerk

Verwerking KombiTherm Mono

KombiTherm is een doordacht systeem voor het isoleren van buitengevels bij nieuwbouw, renovatie en utiliteitsbouw. Afhankelijk van de dikte van het systeem bereikt u met KombiTherm een enorme besparing op het energieverbruik, tot maar liefst 50%.

 

KombiTherm maakt het zelfs mogelijk energieneutraal te bouwen! Bovendien voelt een met KombiTherm geïsoleerde ruimte erg comfortabel aan; aangenaam warm in de winter en koel in de zomer. En het mooiste: de afwerking sluit optimaal aan bij ieder gewenst gevelontwerp.

De verwerking van KombiTherm vereist vakmanschap. Daarom wordt het systeem meestal verwerkt door specialistische en KOMO-gecertificeerde verwerkers die ervoor zijn opgeleid om met dit systeem te werken. De verwerking gebeurt volgens de volgende stappen:

 

1. De ondergrond voorbehandelen

De ondergrond moet op de juiste manier worden voorbereid om ervoor te zorgen dat het systeem optimaal op de gevel hecht. Verwijder daarom loszittend pleisterwerk, niet-hechtende verf, stof, vuil, olie en andere zaken die de hechting verminderen. Reinig een vervuilde gevel met hoge druk en gebruik een algendodend middel om algen blijvend te verwijderen. Repareer de gevel waar dat nodig is met een cementgebonden pleistermateriaal.

2. Het aanbrengen van de sokkel

Een aluminium of PVC sokkel voorkomt dat insecten en muizen de gevel kunnen binnendringen. Daarom start de verwerking van KombiTherm Mono met het aanbrengen van een sokkelplaat onder maaiveld en/of het aanbrengen van een sokkelprofiel. De geven moet daarvoor tot op de fundering vrijgegraven zijn. Zorg er ook voor dat je voldoende ruimte hebt om de werkzaamheden uit te voeren. Zet de isolatie bij voorkeur tot op de fundering door met een sokkelplaat; zo voorkom je koudebruggen. De sokkelprofielen monteur je natuurlijk waterpas.

Kombitherm Nederland Deurne Brochure 26-03-2018-1242.jpg

3. Het verlijmen van de platen

Meng eerst KombiTherm hecht- en grondmortel (grondmortel KAM) zoals in de gebruiksaanwijzing (op de achterzijde van de verpakking) is beschreven. Je kunt de hecht- en grondmortel op de isolatieplaten (EPC of minerale wol) aanbrengen volgens de dot-lijnmethode (3a) of met een lijmkam (3b). Let op: als de ondergrond niet glad is, moet je altijd de dot-lijnmethode toepassen.

Kombitherm Nederland Deurne Brochure 26-03-2018-1346.jpg

3a. DOT-methode

Als je de hecht- en grondmortel op de isolatieplaat aanbrengt volgens de dot-lijnmethode, zorg je ervoor dat je een EPS isolatieplaat voor ten minste 60% voorziet van hecht- en grondmortel. Isolatieplaten van minerale wol moet je volledig, dus voor 100%, voorzien van lijm.

 

Gebruik je een lijmkam voor het aanbrengen van de hecht- en grondmortel, voorzie het oppervlak van voor 100% van een lijmlaag. Dat geldt voor zowel EPS panelen als voor panelen van minerale steenwol.

3b. Hechtschuimmethode

KombiTherm PU-hechtschuim voor gebruik goed schudden (circa 25x) en op het voor dit doeleinde te  gebruiken lijmpistool draaien. Na een langere onderbreking schudden weer herhalen. Met de stelschroef van het pistool het pistool zo instellen dat er een schuimworm van ongeveer 30 mm uit komt. De plaat rondom helemaal vol spuiten en in de midden een M of W maken. Als de plaat tegen de gevel is aangedrukt moet er ten minste 40% kleefaandeel zijn. Afhankelijk van het weer ongeveer 8 minuten wachten en dan de plaat licht tegen de gevel aan drukken (niet kloppen). De plaat binnen 5-10 minuten nog een keer controleren met een waterpas en indien mogelijk corrigeren. Het is zeer belangrijk om handschoenen en een veiligheidsbril te dragen.

Kombitherm Nederland Deurne Brochure 26-03-2018-1318.jpg

Kombitherm Nederland Deurne Brochure 26-03-2018-1380.jpg

3c. Volvlakmethode 

Gebruik je een lijmkam voor het aanbrengen van de hecht- en grondmortel, voorzie het oppervlak dan voor 100% van een lijmlaag. Dat geldt voor zowel EPS panelen als voor panelen van minerale steenwol.

3d. Plaatsen van de isolatieplaat

Nadat je de isolatieplaat hebt voorzien van de juiste hoeveelheid hecht- en grondmortel, kun je hem op het sokkelprofiel plaatsen. Druk de plaat met schuivende aandrukkende bewegingen stevig op de ondergrond voor een optimale verdeling en hechting van de hecht- en grondmortel.

3e. Waterpas plaatsen van de isolatieplaat

Controleer vervolgens met behulp van de waterpas of je de isolatieplaat goed horizontaal gemonteerd hebt.

Kombitherm Nederland Deurne Brochure 26-03-2018-1412.jpg

Kombitherm Nederland Deurne Brochure 26-03-2018-1442.jpg

4. In verband aanbrengen

De isolatieplaten breng je in verband aan, zodat je strak kunt werken en de banen isolatie evenwijdig blijven lopen. Tussen de platen mogen geen naden ontstaan. Gaten en naden dicht je met isolatiemateriaal of pur-spuitlijm, afhankelijk van de grootte van de naden en het materiaal van de isolatieplaten. Onder en boven de ramen en kozijnen mogen verticale en horizontale naden nooit gelijk lopen met de kozijnen. Snijd hoeken van minimaal 10 cm uit de isolatieplaat op de hoeken van ramen en kozijnen (vlaggen).

Kombitherm Nederland Deurne Brochure 26-03-2018-1520.jpg

Kombitherm Nederland Deurne Brochure 26-03-2018-1531.jpg

4a. Naden vullen met EPS

Vul naden tussen EPS isolatieplaten op met stroken van EPS isolatiemateriaal.

4b. Naden vullen met purschuim

Bij kleinere gaten en naden (tot maximaal 5 mm breedte) dicht je de voegen met goedgekeurde, brandwerende pur-spuitlijm (b1) uit een lijmpistool. Vul naden van platen uit minerale wol op met minerale vezelstroken volgens brandwerende normen A1. Vul naden van platen uit minerale wol op met minerale vezelstroken volgens brandwerende normen A1.

Kombitherm Nederland Deurne Brochure 26-03-2018-1554.jpg

5. Aansluitingen bij vensterbanken

Aansluitingen bij de  vensterbank dicht je met comprimerend cellenband. Zorg ervoor dat de waterslag minimaal 3 cm buiten het afgewerkte systeem uitsteekt en dat de kopschotjes geschikt zijn om ingewerkt te worden in gevelisolatiesystemen. Gebruik daarvoor de kopschotjes met een ‘dakje’ (stuc-kopschotjes).

6a. Aanbrengen hoekbeschermers I

Zet de hoeken volledig in de mortel.

6b. Aanbrengen hoekbeschermers II

Druk de hoekbeschermer volledig in de mortel. Zorg dat er geen lucht/open ruimte achter zit.

Kombitherm Nederland Deurne Brochure 26-03-2018-1582.jpg

Kombitherm Nederland Deurne Brochure 26-03-2018-1595.jpg

Kombitherm Nederland Deurne Brochure 26-03-2018-1646.jpg

7a. Aanbrengen mortelweefsellaag

Als de lijmmortel is uitgehard, breng je de mortelweefsellaag aan. Voor isolatieplaten uit EPS gebruik je de hecht- en grondmortel in een dikte van 5-6 mm. Hiervoor gebruik je een lijmkamspaan me tuitsparingen van 10x10 mm.Gebruik je isolatieplaten uit minerale wol, dan stukadoor je het oppervlak volledig met de hecht- en grondmortel met een laagdikte van 5-6 mm. Als deze volledig is uitgehard, breng je opnieuw een laag lijmmortel aan met een laagdikte van 5-6 mm. Nu gebruik je een lijmkamspaan met uitsparingen van 10x10 mm.

7b. Aanbrengen wapeningsweefsel 

Nadat je de mortel hebt aangebracht, breng je het wapeningsweefsel in het buitenste gedeelte van de stuclaag aan. Strijk deze vervolgens glad. Het gaas moet ongeveer 10 cm overlappen. Breng bij alle hoeken van raam- en deuropeningen een diagonale versterking van ten minste 10x40 cm grote stroken van gladzijdegaas in de wapeningsstuclaag aan. Pas op alle hoeken hoekweefselstroken toe.

Kombitherm Nederland Deurne Brochure 26-03-2018-1656.jpg

Kombitherm Nederland Deurne Brochure 26-03-2018-1684.jpg

8. Voorstrijken

KombiTherm Universele Voorstrijk wordt onverdund met een borstel, verfroller of daarvoor in de handel zijnde spuitmachines gelijkmatige opgezet. Na droging (ca. 24 uur afhankelijk van omstandigheden) kan de eindafwerking erop gezet worden en worden afgewerkt.

9. Het aanbrengen van de sierpleister

Emmers onderling goed vermengen in stukadoorskuip. Siliconenpleister kan het beste handmatig worden omgeroerd. Indien toch machinaal wordt omgeroerd, dan dient een laag toerental gehanteerd te worden. Handmatige verwerking: Na droging van de grondlaag wordt Siliconenpleister met een roestvrijstalen stukadoorsspaan op dikte van de grofste korrel gelijkmatig opgebracht. Nadat het materiaal enigszins is aangetrokken in één handeling structureren door het maken van draaiende bewegingen met een kunststofspaan , zodat een volledige gesloten oppervlak wordt verkregen. Indien nodig nogmaals na-structureren.

Kombitherm Nederland Deurne Brochure 26-03-2018-1939.jpg

10. Het eindresultaat

Eindresultaat van afgewerkte sierpleister. 

Kombitherm Nederland Deurne Brochure 26-03-2018-1809.jpg