De brandveiligheid van gevelisolatie in Nederland
De brand in London op 14 juni 2017 hebben we allemaal op het nieuws voorbij zien komen. De Grenfell Tower stond in lichterlaaie en was niet te redden. De oorzaak van de brand was een defect aan een koel-vriescombinatie. Daar ontstond de brand en vervolgens greep het vuur om zich heen. De nieuwe gevelplaten die het gebouw in 2016 had gekregen, hebben mogelijk bijgedragen aan de vuurzee die ontstond na de kortsluiting. Hoe veilig zijn gevelplaten en gevelisolatie eigenlijk?
Inhoud van de gevelisolatie
Er zijn veel verschillende vormen van isolatie voor de gevel. Op de Grenfell Tower zaten gevelplaten met de stof polyethyleen. Dit is een kunststof materiaal. Daarnaast worden steen- en glaswol ook veel gebruikt in Nederland. Andere materialen, veelal gebruikt bij spouwmuurisolatie, zijn PUR-schuim en EPS parels. Beide stoffen zijn goed om ruimtes mee op te vullen. De isolatiepanelen van KombiTherm zijn gemaakt van het duurzame EPS (polystyreen) en steenwol.
Brandwerend en veilig
Elk materiaal is anders en kent andere waardes. De brand in Londen bewijst maar weer eens dat het erg belangrijk is om hier rekening mee te houden. KombiTherm heeft veiligheid hoog in het vaandel staan en controleert haar producten hier dan ook op. Zo heeft KombiTherm een rapport beschikbaar over de brandveiligheid van het systeem. Hieruit blijkt dat het systeem conform wetgeving en brandwerend is. Een veilig systeem voor de gevel. Niet alleen brandveiligheid is belangrijk, maar ook de veiligheid van het gehele systeem. Niet voor niks kan er gekozen worden voor een garantie van tien jaar.
Risico voorkomend bouwen
Het materiaal is de basis voor elke constructie. De kwaliteit van het materiaal speelt daarin een belangrijke rol. KombiTherm heeft voor een kwalitatief en duurzaam systeem gekozen. Een systeem waar je van op aan kunt en wat je kunt vertrouwen. Aan kwaliteit moet je niet tornen. Het is een gecertificeerd systeem en volgens de geldende wettelijke normen gemaakt. Van belang is dat alle materialen volgens het systeem worden toegepast. Ook is het uiteraard belangrijk dat het systeem wordt aangebracht volgens de geldende bouwnormen. KombiTherm zorgt hiervoor, door op maat gemaakte verwerkingsadviezen.
Bij het bouwen is het van belang dat het vlambare materiaal niet in directe verbinding staat met niet vlambaar materiaal. Dit klinkt misschien logisch, echter gaat dit vaak mis. Daarom zijn kwaliteitscontroles en certificering belangrijk. Met iedere stap verhoog je de kwaliteit en de veiligheid van het systeem. Alle projecten van KombiTherm staan onder controle zodat de veiligheid en kwaliteit voorop staan. De controles zijn vanuit KombiTherm en het bedrijf Afbouw Gevelsupport. Dat is een zelfstandig en onafhankelijk adviesbureau in afbouw en gevelsystemen. Zij controleren de kwaliteit en stellen richtlijnen op.
Meer weten over brandveiligheid?
Heeft u interesse in het brandrapport van KombiTherm of wilt u van dichtbij een project bekijken? Neem contact op en wij praten u bij over de ontwikkelingen en mogelijkheden.
Geplaatst op: 20 september 2017