De onderdelen van het gevelisolatiesysteem
Er bestaan diverse vormen om woningen te isoleren, zoals spouwmuurisolatie, binnenmuurisolatie en gevelisolatie. Ongeacht de keuze die je maakt, kunnen we stellen dat de isolatie werkt als een jas. Door de isolatie blijft de warmte binnen en de kou buiten in de winter (en in de zomer andersom). De extra laag die wordt aangebracht zorgt ervoor dat de verwarming minder hard hoeft te werken wat weer gunstig is voor de energierekening. Hoe dat in zijn werk gaat en welke materialen er worden gebruikt om woningen te isoleren, leggen we je graag uit.
Isolatievormen
Er zijn diverse vormen van isoleren.
- Isolatie vanaf de binnenmuren. Dit heet binnenmuurisolatie.
- Isolatie vanaf de buitenmuren. Dit heet buitengevelisolatie.
- Isolatie in de spouw: tussen de binnen- en buitenmuren. Dit heet spouwmuurisolatie.
Binnenmuurisolatie en spouwmuurisolatie zijn relatief goedkoop, maar hebben een lager rendement waardoor je minder op je energierekening bespaart. Ook bestaat de kans op schimmelvorming door het vocht dat aanwezig blijft. Wil je het in één keer goed doen, kies dan voor gevelisolatie en geniet van de maximale isolatiewaarden.
Van welke materialen is gevelisolatie van KombiTherm gemaakt?
Wanneer we het hebben over buitengevelisolatie, dan wordt er een laag isolatiemateriaal aangebracht aan de buitenzijde van de gevel. Hieronder vind je, aan de hand van een afbeelding, de lagen waaruit het isolatiemateriaal is opgebouwd.
- Ondergrond
- Hechtmortel
- Isolatie
- Grondmortel
- Wapeningsgaas
- Grondmortel
- Sierpleister (of een andere afwerkingsvorm)
De isolatiepanelen van KombiTherm zijn gemaakt van het duurzame EPS (polystyreen) en steenwol. De panelen worden met lijm tegen de gevel gemonteerd en in de muur verankerd. Vervolgens wordt aan de voorzijde een cementeuze of cementvrije mortellaag met glasvezelweefsel aangebracht. Als laatste volgt de afwerking waarbij de opdrachtgever de keuze heeft tussen sierpleister, hout, tegelwerk of steenstrips (een combinatie daarvan is ook mogelijk).
De ondergrond is de muur/gevel van de woning. De isolatiepanelen worden doorgaans aangebracht op vlakke ondergrond (muur), zonder scheuren, mos, algen en lijmresten. Mocht er sprake zijn van ongelijke ondergrond, dan gebruikt KombiTherm lijmpur om de isolatiepanelen aan te brengen.
Het moet wel sterk zijn
Omdat het de buitenmuren betreft, moet het geheel wel sterk zijn. Daarom zorgen we er met goede bindingen en pluggen voor dat de muur optimaal belast kan worden. Door het aanbrengen van een mortelweefsellaag (zie punten 4 en 6) kan het systeem zelfs meer spanning opvangen dan andere gevelmaterialen wat resulteert in een hoge scheurvastheid. Uiteraard zijn onze isolatiepanelen ook brandveilig en waterafstotend.
Aandachtspunten bij het aanbrengen van buitengevelisolatie
Belangrijk om erbij te vermelden is dat we de kozijnen dichtplakken met speciale afdichtband of verspuitbare kit wanneer we de buitengevelisolatie aanbrengen. Dit doet KombiTherm om te voorkomen dat water via de aansluitingen naar binnen wordt gezogen. Ook dienen waterslagen en raamdorpels vooraf te worden aangebracht. Vuil dat met het water meekomt loopt hierdoor niet direct langs de gevel maar druipt direct op de grond.
Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot de afwerking?
KombiTherm kan wel een duurzaam systeem zijn met de hoogste isolatiewaardes, maar het moet er ook mooi uitzien. Daar hebben we wat op bedacht. De isolatiepanelen die aan de buitenzijde worden aangebracht, kunnen worden voorzien van verschillende soorten afwerkingen waaronder sierpleister, tegelwerk, stucwerk in verschillende kleuren (zie KombiTherm Mono) of steenstrips die een gevelaanzicht creëren dat nauwelijks te onderscheiden is van een gevel die is opgetrokken uit traditioneel metselwerk. Ook architecten kunnen hun hart ophalen door mee te denken over het ontwerp en de uitwerking van de details. Zo kan KombiTherm zelfs worden toegepast op ronde wanden. Met de afwerking die maar wordt gewenst.
Mocht er naar aanleiding van deze uitleg nog vragen zijn over buitengevelisolatie, dan kan er altijd contact worden opgenomen met KombiTherm-medewerker Robbert Spijkers: spijkersr@kombitex.nl / 06 4825 7631 of een van onze dealers.
Geplaatst op: 21 juni 2017