Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hoe werkt gevelisolatie?

Isolatie voor gevels, muren, vloeren en daken is een veelbesproken onderwerp in Nederland. Dit komt mede door de toename van subsidies en verduurzaming in de samenleving. We hebben meer interesse in het milieu en willen ons steentje bijdragen aan een beter leefklimaat. Maar waarom isoleren we huizen? Hoe werkt gevelisolatie en wat zijn de kenmerken?

Waarom isoleren we huizen?

De belangrijkste reden voor mensen om hun huis te isoleren is, dat het op termijn kostenbesparend is. Gevelisolatie als voorbeeld, geeft je het huis een soort extra laag. Door deze extra laag, ook wel jas genoemd, blijft de warmte binnen en de kou buiten. In de zomer werkt het juist andersom en blijft het binnen lekker koel terwijl het buiten warm is. Door de isolatie wordt minder vaak de verwarming gebruikt in de winter. Dit resulteert in een lagere energierekening. Maar naast deze besparing is isoleren ook goed voor het milieu en is het duurzaam. Waarom zouden we meer energie verspillen, als dit niet nodig is? 

Welke vormen van muurisolatie bestaan er?

Isolatie van muren kan op verschillende manieren. Je hebt gevelisolatiesystemen, spouwmuurisolatie en bij nieuwbouw werk je direct met de beste isolatiematerialen bij de bouw. Dit laatste is het beste om te doen, maar dit is niet mogelijk bij bestaande huizen. In Nederland zijn veel bestaande huizen die te weinig isolatie hebben. Hiervoor bieden de andere twee systemen uitkomst.

Een compleet gevelisolatiesysteem is het beste voor je huis. Spouwmuurisolatie is een minder goede manier van isoleren. Het dekt namelijk niet de gehele muur. Warmte komt nog van buiten naar binnen, kans op vochtigheid blijft aanwezig en het geeft minder isolatiewaarde. Dit laatste is belangrijk; hoe hoger de isolatiewaarde is, hoe lager de energiekosten. Dus als je een huis wilt renoveren, kun je het beter direct goed doen en voor de maximale isolatiewaarde gaan. Met een gevelisolatiesysteem bereik je de maximale isolatiewaarde voor het huis. Dit levert op termijn ook nog eens geld op.  

Hoe werkt het isoleren van de gevel?

Buitengevelisolatie wordt uitgevoerd door het aanbrengen van een laag isolatiemateriaal aan de buitenzijde van de gevel, die vervolgens wordt voorzien van pleisterwerk, steenstrips of tegelwerk. Met deze twee handelingen is het nog niet gedaan. De gevelisolatie is namelijk de nieuwe buitenmuur en moet dus stevig zijn. De afwerkers zorgen ervoor, met goede bindingen en pluggen, dat de muur belast kan worden. Verder is de muur, vanzelfsprekend, brandveilig en waterafstotend. Het voordeel van het systeem is dat de werkzaamheden aan de buitenkant van het huis plaatsvinden; minder overlast voor de bewoner dus.

Kenmerken van gevelisolatie

Gevelisolatie heeft veel kenmerken. Het zorgt ervoor dat je buitenmuur iets breder wordt en extra warmte vast- of tegenhoudt. Het systeem kenmerkt zich door een hoge veiligheid. Het is brandwerend en waterafstotend. Het systeem zorgt ervoor dat het vocht buiten blijft. Binnen zal de luchtvochtigheid dalen en hierdoor zijn er minder schimmels in huis en ook minder zilvervisjes. Het installeren van gevelisolatie is in de meeste gevallen vergunningsvrij. Dit betekent dat er direct gestart kan worden zonder de aanvraag van een vergunning. Het isoleren van je huis doe je voor de lange termijn, de gevelisolatie heeft hierom een lange levensduur. Bovendien verhoogt het je wooncomfort, de waarde van je huis en verlaagt het de energiekosten. 

Geplaatst op: 05 juli 2021

« Terug naar het overzicht