Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Onderhoud van de gevel met gevelisolatie

Onderhoud van je huis is belangrijk, dat spreekt voor zich. Weersinvloeden als wind, zon en regen zijn continu aanwezig en hebben invloed op de buitenlaag van je huis. Niet voor niets moet het dus ‘staan als een huis’. Het in stand houden van de kwaliteit is belangrijk. In een drieluik met Afbouw Gevelsupport beginnen we vandaag met onderhoudstips voor de buitenmuur.

Controleren van gevels

Marc Dekkers is werkzaam als adviseur en inspecteur bij Afbouw Gevelsupport en ziet elke dag veel gevels; hij is een vak- en gevelspecialist. Zijn werkzaamheden bestaan onder meer uit projectbegeleiding, meekijken naar bouwkundige details en het controleren van gevels. Waar hij gelukkig van wordt: ‘’Uiteindelijk met z’n allen voor een mooi eindresultaat gaan, al doe ik niks aan de gevel. Als ik nu door Maastricht rijd en ik zie het Sphinx-gebouw, dan ben ik er ook trots op. Ook al heb ik alleen maar de controles gedaan.’’ Een aantal vragen aan Marc over hoe schades te voorkomen en wat het juiste onderhoud is.

Welk onderhoud moet je doen nadat er een gevelisolatiesysteem is geplaatst?

‘’Pleisterlagen en eigenlijk de gehele muur worden aangetast door, zon, wind, regen en eventueel door zout als het gebouw aan de kust ligt. Belangrijk is om de gevel in de gaten te houden en regelmatig te controleren of de toplaag niet schraal wordt. Als dat zo is, moet je deze schilderen (in het geval van pleisterwerk). Het schilderen moeten sowieso één keer in de tien jaar. Wat veel mensen doen, is de muur schoonmaken met een hogedrukreiniger. Dat is niet erg maar hierdoor maak je de toplaag wel schraal. Als je de muur na het reinigen niet verder behandelt, is de muur een jaar later twee keer zo vies. Door de schraalheid gaat de muur namelijk meer vocht aantrekken. Daarom moet je altijd na het reinigen met een hogedrukreiniger de muur opnieuw schilderen. Zo bescherm je de muur,‘’ aldus Marc Dekkers. 

En hoe zit het met onderhoud van steenstrips?

‘’Vaak reinigen huizenbezitters deze ook met een hogedrukreiniger. Kan geen kwaad, maar ook hierdoor wordt de muur schraler. Beter is het om algendoder te gebruiken in plaats van een hogedrukreiniger. Hierdoor blijft de muur beter,’’ geeft Marc Dekkers aan.

Garantie en controle bij een isolatiesysteem

Bij het aanbrengen van gevelisolatie kan er gekozen worden voor een tien jaar lang lopende verzekerde garantie. Doel van deze vorm van garantie is om schades zoveel mogelijk te voorkomen. Door vooraf de muren goed te laten inspecteren wordt er in detail opgemaakt wat er allemaal met de muur moet worden gedaan en is de kans op schade kleiner. 

Marc Dekkers: ‘’Bij een verzekerde garantie is een voorinspectie van de muur en het gebouw vereist. Namens Afbouw Gevelsupport maken wij een rapportage van wat een aannemer allemaal moet aanpassen aan de muur alvorens het gevelisolatiesysteem kan worden aangebracht. Hiermee keuren wij de muur en geven tips zodat het gevelisolatiesysteem goed kan worden geplaatst. Als een project geen verzekerde garantie heeft, dan hoeft er geen voorinspectie te komen.’’ Marc vindt deze voorinspectie echter wel een van meest belangrijke punten. ‘’Met de tijdens de voorinspectie aangedragen punten kunnen we de aannemer ervan overtuigen om alle openstaande bouwkundige punten aan te passen. Op deze manier worden eventuele toekomstige schades voorkomen. Een voorinspectie vind ik het belangrijkste in heel het proces. Dan kun je van tevoren al een hoop tackelen.‘’

En een eindinspectie?

‘’Bij de eindinspectie moeten vaak alleen nog de puntjes op de i worden gezet. Kitvoegen controleren, bekijken of het maaiveld goed is en alles nalopen wat je van tevoren samen hebt bepaald. Als je het van tevoren goed begeleidt, is de eindinspectie vaak zo gedaan. Daarnaast controleren wij ook tussentijds. Bij het project van KombiTherm in Maastricht ben ik veel vaker geweest dan alleen tijdens een voor- en eindinspectie. KOMO-gecertificeerde bedrijven worden namelijk om de 750 meter aangebrachte gevelisolatie gecontroleerd.’’

Marc gaat verder: ‘’Wat wij vaak doen na de eindinspectie, is de bewoners of woningcorporaties een onderhoudscontract aanbieden. We voeren geen onderhoud uit, maar we controleren wel de gevel. We monitoren de gevel, zie het als een soort APK-keuring. Dat is ongeveer één keer in de drie jaar. Daarnaast geven we tips over het reinigen, bijvoorbeeld welke producten mensen het beste kunnen gebruiken. Vaak worden verkeerde producten toegepast na het reinigen met een hogedrukreiniger. Ik zeg altijd, blijf, om problemen te voorkomen, zoveel mogelijk bij het merk met de producten. Dat geldt ook voor de verf die je gebruikt. Dus stel, je hebt een KombiTherm gevelisolatiesysteem, pak dan ook een KombiTherm verf.’’

De komende periode plaatsen we nog twee items waarin we in gesprek gaan met Marc Dekkers, adviseur en inspecteur bij Afbouw Gevelsupport. Een item over schades en een over certificering rondom gevelisolatie. Niks missen? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief. 

 

Geplaatst op: 24 november 2021

« Terug naar het overzicht