Een gevelisolatie afbouwproject in beeld
In vijftien foto’s brengen we in beeld hoe het aanbrengen van gevelisolatie in zijn werk gaat. Een oude gevel die wordt omgeturnd naar een nieuw uiterlijk.
Bij de start van een project is het belangrijk dat de vereiste materialen aanwezig zijn. Goede materialen zijn de basis voor kwaliteit. KombiTherm werkt daarom alleen met de juiste grondstoffen en houdt het hele proces in eigen beheer. Op deze manier kan de beste kwaliteit worden geboden.
Er wordt gestart met het dichten van gaten en het verwijderen van oneffenheden op de muur. Om luchtdicht te bouwen moeten onder andere de kozijnen afgedicht worden met speciale afdichtband. Op deze manier wordt voorkomen dat water via kozijnaansluitingen naar binnen wordt gezogen. Het niet dichten van dergelijke gaten veroorzaakt koudebruggen, tocht en warmteverlies.
Een project van dichtbij zien of meer informatie ontvangen?
Allereerst wordt er een composieten kantplank aangebracht op de muur. Vervolgens wordt een sokkelprofiel op de muur geplaatst. Dit profiel zal de muur en het isolatiesysteem dragen. Het sokkelprofiel wordt altijd iets boven het maaiveld gemonteerd zodat beluchting en afwatering straks goed werkt tussen het stucwerk en de straatvloer.
Als de gevel vrij is van oneffenheden zoals schroeven en begroeiing, kan er gestart worden met hechtmortel en isolatie. Minimaal 60% van de isolatieplaat moet worden voorzien van mortel en tegen de oude buitengevel aan worden gedrukt.
Bij het aanbrengen van gevelisolatie is een veilige werkplek belangrijk. Niet alleen voor de bewoners en de medewerkers maar ook voor de isolatie zelf. Door het aanbrengen van doeken worden weersinvloeden zoveel mogelijk van de gevel weggehouden. Dit komt de kwaliteit van het isolatiemateriaal ten goede.
Nadat de isolatieplaten zijn gemonteerd wordt er een grondmortellaag aangebracht. Op deze mortellaag wordt wapeningsgaas aangebracht en vervolgens wordt dit weer met een grondmortel dichtgesmeerd.
Deze foto geeft mooi weer hoe strak er te werk wordt gegaan. Het gaas wordt er met mortel ingestreken. De hoeken krijgen een hoekprofiel zodat de hoeken tegen een extra stootje kunnen.
De hoeken en kozijnen worden extra verstevigd met hoekweefsel. Hierdoor blijven de kozijnen schoon en luchtdicht.
Wanneer de gevel goed is uitgehard, worden bij toepassing van steenstrips speciale schroef- of slagpluggen aangebracht (+/- 4 à 5 per m2). Dit zorgt voor extra stevigheid en mechanische belastbaarheid van de muur.
Er zijn verschillende afwerkingen mogelijk; er kan zelfs voor een houtafwerking worden gekozen. In dit project is ervoor gekozen om steenstrips te gebruiken.
De gevel wordt met een lijmkam ingesmeerd en vervolgens worden de steenstrips in wildverband erop geplakt.
Op deze foto is het wildverband goed zichtbaar.
De finishing touch: net als bij gewoon metselwerk, moeten ook de steenstrips worden gevoegd. Dit zorgt voor een mooie en afgewerkte uitstraling. Het voegen moet in twee handelingen worden uitgevoerd.
1e handeling: eerst stootvoeg dan lintvoeg.
2e handeling: eerst lintvoeg daarna stootvoeg. Dit heeft als doel om een zo dicht mogelijke en volle voeg te krijgen.
Tussentijds en achteraf worden er diverse controles uitgevoerd. Op deze manier wordt de kwaliteit gewaarborgd.
Nadat alles is opgeruimd en gecontroleerd, is dit het nieuwe uiterlijk van de woning.
Het verschil tussen de oude voorgevel en een nieuwe voorgevel. De nieuwe gevels geven de woningen een frisser, strakker en moderner uiterlijk en daarbij een vele malen betere isolatie.
Geplaatst op: 21 juli 2021