4 meest voorkomende schades bij gevelisolatie
Onderhoud en schade, twee dingen waar de meeste mensen niet op zitten te wachten. Het moet ‘goed zijn’ en de afnemer, bijvoorbeeld een consument of woningcorporatie, wil na oplevering geen omkijken meer hebben naar wat is gemaakt. Toch gaat het niet altijd goed. Daarom is de keus voor een goed systeem en een goede verwerker essentieel om achteraf gelukkig in de stoel te kunnen blijven zitten.
Vandaag het tweede deel van het drieluik met Afbouw Gevelsupport. Marc Dekkers is als adviseur en inspecteur veel onderweg en ziet dagelijks vele gevels. Hieronder de meest voorkomende schades bij het aanbrengen van gevelisolatie.
De ergste schades na isolatie op de muur
Marc ziet vele projecten voorbij komen. Gelukkig gaat er een hoop goed maar doordat hij ook schaderapporten opstelt, ziet hij juist vaak veel schadeprojecten. Dit is gelukkig maar een klein aandeel van de vele projecten in Nederland. Het merendeel wordt wel succesvol uitgevoerd. Hieronder een top vier van de schades.
-
Niet naleven van de bouwkundige details
‘’Een voorinspectie vind ik het belangrijkste in het hele proces. Dan kun je van tevoren al een hoop voorkomen. Een goede bouwinstructie vanuit de leverancier en controle van de huidige gevel voorkomt een hoop schade. Er wordt soms gewoon niet goed nagedacht.’’ -
De mortelweefsellaag
‘’Ik zie vaak dat er te dun wordt gesmeerd.’’ De ondergrond moet stevig zijn en dus moet er worden voldaan aan de vereiste millimeters aan dikte. ‘’Die tussenlaag, de mortel-weefsellaag, is veruit het belangrijkst, die zit er met name voor thermische belasting van de zon, dus om de warmte op te vangen en zo maximale isolatiewaardes te krijgen.” -
Het weefsel op de verkeerde plek
Schades voorkomen is essentieel. Het aanbrengen van het weefsel is een belangrijk onderdeel dat vaak nog fout gaat. Het geeft bij een verkeerde toepassing scheuren. Marc geeft een tip: ‘’Je moet het net afsmeren (afmessen), zodat je de structuur van een Belgische wafel ziet. Je ziet dan een klein beetje dat er een net of blokjes in zitten.’’ Verkeerd aanbrengen van het weefsel is een fout die ze bij Afbouw Gevelsupport vaak tegenkomen. “Stukadoors zetten er een laag op en dan zetten ze het weefsel erin en doen ze er nog een dikke laag overheen. Ze voldoen dan aan de dikte die moet worden aangebracht alleen zit het weefsel niet meer aan de oppervlakte. Je moet het kunnen zien zitten.’’ -
De waterslagen en kopschotjes
De waterslagen moeten gemonteerd worden alvorens er isolatieplaten worden aangebracht. Aluminium zet altijd een beetje uit en dus moet er rekening worden gehouden met losse kopschotjes. Een paar tips om het goed toe te passen: ‘’Vaak is er geen speling tussen het kopschot en de waterslag en dat geeft scheurvorming. Het afschot (de schuinte van de klang) dient gelijk te lopen met het afschot waterslag. Geef het voldoende stabiliteit en overstek. Zorg ook voor een metselwerk stucwerk kopschot met dakje zodat het water niet direct langs de gevel loopt (voorkomen van vuile spreken).’’
Waar liggen de grootste risico’s in een project?
Marc: ‘’Als je goed je pleisterlagen aanbrengt en je hebt bouwkundig niet goed gedetailleerd, dan krijg je schade. Heb je alles bouwkundig goed gedaan maar de stukadoor heeft er een potje van gemaakt, dan is de schade waarschijnlijk veel groter. En ik vind dat je als stukadoor, als je ziet dat de aannemer het bouwkundig niet voor elkaar heeft, eigenlijk niet moet beginnen met stucen. Soms zie je een stukadoor die te weinig kennis heeft over de bouwkundige details, die dan toch begint met smeren. Als de stukadoor eenmaal één plaat heeft geplakt, dan heeft hij daarmee de ondergrond geaccepteerd en kan hij daar daarna niet meer op terugkomen.’’ Het is dus essentieel om deze controle vooraf uit te voeren.
Er is een schade die voor Marc op één staat qua ernst. Marc: ‘’Het ergste wat ik gezien heb, is dat alle isolatieplaten helemaal los kwamen van de gevel. Er was isolatie aangebracht op een geschilderde muur zonder mechanische bevestiging. De verflaag liet los met het gevolg dat er geen bevestiging meer was.’’ Daarom is een voorinspectie belangrijk bij een project en is het essentieel om te kijken of de ondergrond schoon, stabiel en goed genoeg is.
Belang van KOMO-certificering
‘’Als je ziet hoeveel schadeonderzoeken ik doe, dan zie ik enorme fouten die door stukadoorsbedrijven buiten worden gemaakt. Een KOMO-bedrijf wordt altijd gecontroleerd, hierdoor is er veel meer kans op een hoge kwaliteit en een langdurig goed functionerend systeem’’, aldus Marc Dekkers.
In het volgende en laatste item van dit drieluik, meer aandacht voor de certificering van gevelisolatie. Niks missen? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief. Het eerste item over onderhoud van gevelisolatie teruglezen?
Meer artikelen over gevelisolatie
Geplaatst op: 20 november 2017