Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Een gevelisolatie afbouwproject in Maastricht

Het Eiffelgebouw in Maastricht is compleet gerenoveerd. Na een leegstand van tien jaar heeft het gebouw een nieuw doel gekregen. Er zullen onder andere 378 studentenkamers in worden gerealiseerd.

Spinhx-pand vernieuwd met isolatie

Het gebouw ligt in de wijk Belvédère. Deze wijk wordt de komende jaren vernieuwd en ontwikkeld. Het moet een bruisende stadswijk worden van Maastricht. Het Eiffelgebouw is van oudsher een icoon voor de stad Maastricht. De bouw van het voormalige Sphinx-pand begon in 1928 en heeft tot 2006 dienst gedaan als fabriek voor de voormalig hier gevestigde sanitaire onderneming. Met de herontwikkeling wordt het gebouw een schakel tussen de oude binnenstad en het vernieuwende en industriële Sphinxkwartier.

In tien foto’s brengen we in beeld hoe het aanbrengen van gevelisolatie in Maastricht is gegaan. Een oude gevel die wordt omgeturnd naar een nieuw uiterlijk.

Kombitherm-gevelisolatie-aanbrengen-Sphinx-Maastricht (1).jpg

De gevelisolatie is in Maastricht in delen geplaatst. Op de foto is te zien dat de helft klaar is en dat aan de andere kant nog gewerkt wordt. Zo wordt het uiteindelijke uiterlijk van het pand langzaam zichtbaar voor het Maastrichtse publiek.  

Kombitherm-gevelisolatie-aanbrengen-Sphinx-Maastricht (7).jpg

Een blik op de steiger. Het nieuwe stelkozijnen en de betonnen waterslagen zitten erin. Nu kan er gestart worden met het schoonmaken van de bestaande muur. Loszittende oude verflagen moeten worden verwijderd. Daarnaast zal er een controle plaatsvinden van de kozijnen. Belangrijk is om luchtdicht te bouwen en koudebruggen te voorkomen. 

Kombitherm-gevelisolatie-aanbrengen-Sphinx-Maastricht (5).jpg

Een close-up van de oude muur met daarbij het nieuwe kozijn en de dorpel.

Kombitherm-gevelisolatie-aanbrengen-Sphinx-Maastricht (3).jpg

Hier zie je goed het proces stapsgewijs in beeld. Eerst worden de isolatieplaten gemonteerd. Vervolgens wordt er een grondmortellaag aangebracht die met een wapeningsgaas in de toplaag wordt ingebed. 

Kombitherm-gevelisolatie-aanbrengen-Sphinx-Maastricht (8).jpg

Nadat de laatste grondmortellaag is uitgehard, is het tijd voor de afwerking. Hier is gekozen om af te werken met een witte schuurpleister op de kolommen en een siliconenharsgebonden sierpleister op de wanden. Deze eindlaag is vervolgens twee keer geschilderd met een vuilafstotende verf.

Kombitherm-gevelisolatie-aanbrengen-Sphinx-Maastricht (6).jpg

Deze foto geeft een goed beeld van de nieuwe laag isolatie die is geplaatst op de oude muur. Vervolgens is een siliconenharsgebonden sierpleister aangebracht met een bijzonder motief om het karakter van het oude metselwerk na te bootsen. 

Kombitherm-gevelisolatie-aanbrengen-Sphinx-Maastricht (9).jpg

Het sierpleister wordt in lijnen aangebracht op de muur met een speciaal daarvoor ontwikkeld stuk gereedschap. Hiervoor zijn spackmessen en korte aluminium rijen gebruikt.

Kombitherm-gevelisolatie-aanbrengen-Sphinx-Maastricht (4).jpg

De afgewerkte muur in beeld. Het pand heeft haar eigen identiteit behouden en heeft tegelijkertijd door de gevelisolatie een hoop minder warmteverlies. 

Kombitherm-gevelisolatie-aanbrengen-Sphinx-Maastricht (10).jpg

Nog een overzichtsfoto van de nieuwe muur. De gevelisolatie zit onder het pleisterwerk en is niet zichtbaar. Op deze manier worden jaarlijks duizenden woningen door KombiTherm omgeturnd tot duurzame woningen. 

Kombitherm-gevelisolatie-aanbrengen-Sphinx-Maastricht (2).jpg

Het industriële karakter van het pand is behouden gebleven door de typische kozijnen met het glaswerk en de nabootsing van het metselwerk in de eindlaag van het gevelisolatiesysteem.

Een project met steenstrips hebben we eerder dit jaar uitgelicht. Meer informatie of een project zelf van dichtbij bekijken, maak een afspraak en wij nemen contact op. 

Geplaatst op: 14 september 2017

« Terug naar het overzicht